Wanneer en welke autostoeltje heeft u nodig?

Moet mijn kindje in een zitje en je autoverzekering
februari 28, 2021
Aanvullende zorgverzekering, wat is dat?
maart 4, 2021

Wanneer en welke autostoeltje heeft u nodig?

Wil je een kind, je eigen kind of de kind van een ander in je auto vervoeren, dan is het van groot belang dat je de regels hierover goed kent of naleest. Op de website van rijksoverheid kunt u deze nogmaals exact nalazen. Er zijn namelijk regels verbonden aan het vervoeren van een kind(eren) in de auto in Nederland. Uiteraard zijn er wel uitzonderingen waarin een kind niet in een autostoeltje hoeft te zitten.  De eventuele consequenties op uw auto verzekering gaan we verder behandelen. In onze blog autostoeltje en uw kind hebben we extra aandacht gegeven voor dit onderwerp. Op onze website kunt u deze nogmaals nader nalezen.

Type autostoeltjes

Er zijn diverse autostoeltjes verkrijgbaar met afwijkende afmetingen, bij de ECE-R44 zijn de autostoeltjes ingedeeld in vier hoofdgroepen met een minimaal en maximaal gewicht. De hoofdgroepen zijn:

  • Groep 0: van 0 tot 10 kg
  • Groep 0+: van 0 tot 13 kg
  • Groep I: van 9 tot 18 kg
  • Groep II: van 15 tot 25 kg
  • Groep III: van 22 tot 36 kg
Groep 0: van 0 tot 10 kg

Deze type autostoeltjes worden niet meer aangeboden en zijn vervangen door het groep 0+ typen.

Groep 0+: van 0 tot 13 kg

Heeft u een pasgeboren kindje, dan is de Groep 0+ autostoeltjes dan de eerste versie die geschikt is om uw trots te vervoeren. Uw kind wordt dan in de tegen richting vervoerd om bij frontale botsing het nek en hoofd te beschermen. Zodra uw kind uit het stoeltje groeit of te zwaar wordt, 13 kg, dan is het ook tijd voor het Groep I. Er worden in Groep 0+ typen ook losse autostoeltjes verkocht die met de autogordel worden vastgezet. Tegenwoordig zijn er steeds meer autostoeltjes met het Isofix principe op de markt beschikbaar.

Groep I: van 9 tot 18 kg

De groep I autostoeltjes worden in tegen stelling tot het Groep 0+ autostoeltjes in de rijrichting bevestig met het Isofix of autogordel. De autostoeltje moet dan zo stevig mogelijk bevestigd zijn. De meeste Groep I stoelen hebben een eigen gordelsysteem. Uit veiligheidsoverwegingen moet het gordel als het eigen gordelsysteem strak tegen het lichaam van uw kind worden bevestig. Doordat deze stoelen in de rijrichting worden gemonteerd kan uw kind lekker genieten van het aanzicht en de wereld om zich heen.

Groep II en Groep III: van 15 tot 25 kg en van 22 tot 36 kg

Deze twee groepen worden over het algemeen samengevoegd in één autostoeltje de zogenaamde zitverhoger. Waarbij er al dan niet gebruik gemaakt kan worden van de rugleuning. Met het driepunt gordelsysteem wordt het stoeltjes goed vastgezet. Aangezien de rugleuning extra protectie bied (zijdelings voor hoofd en romp) en voorzien is van een gordelglijder die de schoudergordel goed op het lichaam vastzet, wordt het gebruik ervan zonder een rugleuning afgeraden.

Team Finande