WA autoverzekering


WA autoverzekering

Met een WA autoverzekering bent je verzekerd tegen schade veroorzaakt aan anderen met je auto. In Nederland ben je wettelijk verplicht om minimaal een WA autoverzekering te hebben. De afkorting staat voor Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering. Hiermee bent u gedekt voor schade die u veroorzaakt aan anderen met uw auto.

De wettelijke verplichting ontstaat door het feit dat de kosten behoorlijk op kunnen lopen. Vooral als er ook sprake is van een ongeval met personen. Denk er aan dat je dus niet verzekerd bent voor eigen schade. Hiervoor moet u een aanvullende dekking op de basis autoverzekering nemen. In dit geval is dat een All Risk autoverzekering. Op onze website kunt u ook deze vorm vergelijken.

De vergoeding vanuit de WA autoverzekering?

Zoals bovenstaand aangegeven is een WA autoverzekering de minimale dekking die je moet hebben voor je auto. De dekking vergoed dus enkel de schade veroorzaakt aan anderen met je auto. Het gaat dus om de schade waar jij verantwoordelijk voor gesteld wordt met je auto. Een aantal voorbeelden die uit een WA dekking vergoed worden zijn:

De dekking (kan per verzekeraar variëren) uit de verzekering is:

Voor wie geldt de verzekeringsplicht?

Heb je de voornemen om een auto te kopen of heb je deze al gekocht en de kenteken op naam gezet, dan ben je verplicht om je autoverzekering op tijd en direct te regelen. Ook als de auto nog niet op de openbare weg staat. Er zijn enkele uitzondering waarbij de verzekering opgeschort kan en mag worden. Informeer goed bij de verzekeraar naar de voorwaarden voordat je dit doet. Op onze website hebben we een blog geschreven over opschorten.

Keuze op dekking

Is uw auto ouder dan twaalf jaar, dan kiezen de meeste bestuurders een autoverzekering met de dekking WA autoverzekering. Laat u bij de keuze voor een WA dekking niet enkel lijden door de leeftijd van uw auto of de hoogte van de aanvullende verzekeringen c.q. dekkingen. Denk ook aan het feit:

Wel handig om deze zaken in je overweging mee te nemen. Schade aan uw eigen auto is te verzekeren met een All Risk verzekering.

Overige dekkingen

Naast de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering heb je nog twee andere keuzes:

Beide dekkingen behandelen wij op onze blog.

Autoverzekeringen vergelijken

Wacht niet langer en bereken nu op onze website diverse autoverzekeringen. Een berekening is namelijk letterlijk in enkele minuten te gedaan met onze vergelijkingstool. Vergelijken kan lonend zijn. Jaarlijks tientallen euro’s besparen is een mooi resultaat van het vergelijken. Pas de getoonde aanbieding en is deze geschikt voor uw situatie, dan kunt u deze met aanvragen omzetten op de website van de verzekeraar. De polis is meestal direct beschikbaar en wordt deze rechtstreeks via de verzekeraar naar u gemaild.

Team Finande