Vervangend vervoer en je autoverzekering

Polisvoorwaarden van je autoverzekering
februari 20, 2021
Dure geluidsinstallatie en je autoverzekering
februari 21, 2021

Vervangend vervoer en je autoverzekering

Heb je een aanrijding en schade aan je auto, kan je hierdoor niet verder rijden en ben je paar dagen je auto kwijt omdat het gerepareerd moet worden. Dan heb je in sommige gevallen recht op vervangend vervoer. De voorwaarden aangaande de leenauto zijn per verzekeraar en per autoverzekering anders geregeld. Lees te allen tijde goed de voorwaarden van je verzekering na aangezien elke verzekeraar haar eigen voorwaarden hanteert.

Vervangend vervoer bij schade

Super teleurstellend maar je hebt niet altijd recht op een vervangend auto en zeker ook niet als de reparatie van je auto langer duurt in verband met een eventuele forse schade. De dekking van je  autoverzekering bepaald hoe lang en of je überhaupt wel recht hebt op vervangend vervoer. Tevens wordt er ook onderscheid gemaakt in schade door eigen schuld of schade ontstaan door de tegenpartij. We zullen beide zaken kort toelichten.

Schade door eigen schuld

Is er schade en ben je zelf hiervoor verantwoordelijk dan is de dekking afhankelijk van je autoverzekering. De WA dekking bied overigens sowieso geen dekking en heeft u ook geen recht op vervangend vervoer. Een WA Beperkt Casco of All Risk verzekering bied meestal wel dekking voor vervangend vervoer maar dat is absoluut afhankelijk van de polis voorwaarden van je verzekeraar. Kijk dus goed de voorwaarden na en of de dekking van je verzekering vervangend vervoer dekt! Twijfel je dan kan je contact opnemen met je verzekeraar, die kan precies toelichten hoe de voorwaarden zijn en welke dekking er is voor vervangend vervoer.

Schade door schuld tegenpartij

Is er schade en is de tegenpartij hiervoor schuldig, dan kan meestal het vervangend vervoer verhaald worden op de tegenpartij. Die is namelijk minimaal WA verzekerd en de dekking dekt de schade aan anderen. Helaas is de dekking voor het vervangend vervoer geen 100%, helaas dient u het kwart dus 25% zelf te vergoeding. Vervangend vervoerd wordt dus enkel maar 75% vergoed.

Schadehersteller

De meeste verzekeraars hebben tegenwoordig afspraken met schadeherstellers en eventueel over het vervangend vervoer. Laat u de schade herstellen bij een aangesloten hersteller, dan is de kans aanwezig dat u een leenauto ter beschikking krijgt. Hoe de afspraken en voorwaarden precies zijn kan de hersteller u precies infomeren.

Team Finande