Tegemoetkoming zorgkosten

Overstappen zorgverzekering
januari 5, 2021
Smartphone gebruik en autorijden
januari 6, 2021

Tegemoetkoming zorgkosten

Heb je tegemoetkoming in je zorgkosten nodig omdat je een relatief laag inkomen hebt, dan zijn er verschillende voorzieningen waar je gebruik van kunt maken. De overheid en de gemeente kan je hierbij te hulp schieten. Onderstaand zullen we op een beknopte wijze u enkele regelingen in kaart brengen.

Zorgtoeslag

De meest bekende voorziening is het zorgtoeslag van de overheid, op de website kan je snel en makkelijk nazien c.q. berekenen of je aanspraak hierop kan maken. Je kan op een zeer eenvoudige manier uitrekenen op welk bedrag, per maand, je kan rekenen. De zorgtoeslag is enkel bedoeld voor alleenstaanden en partners met een relatief laag inkomen, tevens ben je ook achttien jaar en ouder en beschik je over een Nederlandse zorgverzekering.

Je zorgverzekering afsluiten via de Gemeente

Omdat de kosten van een zorgverzekering behoorlijk hoog zijn, jaarlijks nemen deze toe, kan het financieel aantrekkelijk zijn om de zorgverzekering af te sluiten via uw gemeente. Deze hebben meestal een betere voorzieningen c.q. voorwaarden zoals bijvoorbeeld een uitgebreide vergoeding en een lagere eigen risico. Bij uw gemeente kunt u informeren naar de mogelijkheden en of u er recht op hebt. De meeste gemeenten hebben een restrictie, om hierop aanspraak te maken mag uw inkomen niet meer zijn dan honderd dertig procent van het wettelijke minimum loon.

Gespreid betalen van het eigen risico

Het is erg vervelend om aan het einde van het jaar het eigen risico van €385 in een keer te moeten betalen omdat u gebruik heeft gemaakt van zorg. Vrijwel bijna alle zorgverzekeraars bieden u te mogelijkheid om deze kosten vooraf gespreid te betalen. Als u namelijk vooraf al weet dat u deze kosten voor uw rekening gaat krijgen, vraag in Januari al een gespreid betaling aan. Zo voorkom je dat je in December €385 in een keer moet betalen, als je in het betreffende jaar minder hebt verbruikt krijg je dat gewoon automatisch terug gestort van je verzekeraar.

Team Finande