Slecht wegdek en uw autoverzekering

Medicijnen en uw autoverzekering
februari 9, 2021
Aanschafwaarderegeling en uw autoverzekering
februari 10, 2021

Slecht wegdek en uw autoverzekering

Het overkomt bijna iedereen wel eens, door omstandigheden rijden op een slecht wegdek. Maar stel u eens voor dat er schade aan uw voertuig ontstaat door het slecht wegdek. Wie vergoed de schade en is uw schade ook makkelijk c.q. überhaupt te verhalen! Het is goed om te weten hoe u te werk moet gaan om een kans te maken om uw kosten vergoed te krijgen vanuit uw autoverzekering.

Allereerst is het handig om te weten hoe u verzekerd bent en wat de bijbehorende dekking is. Als u de meest uitgebreide autoverzekering, allrisk verzekering, heeft dan krijgt u de schade vergoed van uw eigen verzekering. Hiermee kunt u de schade aan uw auto verhelpen en gaat uw eigen verzekeraar de schade verhalen bij de wegbeheerder. Het is goed om te weten dat dit niet altijd gemakkelijk is en meestal levert dit ook geen resultaat op. Als je verzekeraar de schade niet kan verhalen op Rijkswaterstaat, Provincie of de Gemeente dan zal hij aanspraak doen op uw schadevrije jaren en verliest u een deel van uw no-claim korting.

Maak foto’s en zoek getuigen

Om de slagingskans te verhogen, immers heeft u ook baat bij het verhalen van de schade op de wegbeheerder, is het verstandig om foto’s te maken als dit mogelijk is en zoek ook getuigen. Een combinatie van deze twee aspecten zal de kans op schadevergoeding verhogen. Het is ook goed om te weten dat succes niet altijd is gegarandeerd, de vergoeding is ook afhankelijk van overige omstandigheden.

Wanneer is de wegbeheerder niet aansprakelijk

In een aantal gevallen zijn de wegbeheerder en gemeente niet aansprakelijk voor slecht wegdek, dat zijn onder andere:

– Maatregelen waren voldoende; de beheerder heeft voldoende maatregelen genomen om schade te voorkomen

– Wegbeheerder had geen tijd; door tijdsgebrek heeft de beheerder geen kans gehad om maatregelen te treffen

– Onwetendheid; de situatie was onbekend bij de wegbeheerder

Team Finande