Het opbouwen van schadevrije jaren met een leaseauto werkt net op een ander manier dan gebruikelijk. Heb je een eigen auto dan heb je ook een eigen autoverzekering, hierdoor bouw je automatisch schadevrije jaren op. Bij een leaseauto werkt dat anders, omdat de auto over het algemeen op naam van de leasemaatschappij staat. De verzekering is dan ook geregeld door de maatschappij zelf, hierdoor bouw je dan in feite eigenlijk ook geen schadevrije jaren meer op.
Ga je geen leaseauto meer rijden of heb je de voornemen om een eigen auto te kopen, dan dien je zelf zorg te dragen voor een autoverzekering. Hoe dat werkt zullen we hieronder behandelen.
Het aantal ingediende schadeclaims zijn zeer relevant voor het aantal schadevrije jaren, de verzekeraar bepaald namelijk aan de hand van de ingediende schadeclaims de schadevrije jaren. De nieuwe verzekeraar zal na afloop van het contract de verklaring willen hebben, daar dien je zelf zorg voor te dragen. Na afloop van het leasecontract kan je om een leaseverklaring aanvragen, daarop is aangegeven hoeveel claims er zijn ingediend. Naar aanleiding hiervan bepaald je nieuwe verzekeraar de schadevrije jaren, overleg vooraf met je nieuwe verzekeraar eventueel naar de voorwaarden en eisen om misverstanden en teleurstelling te voorkomen.
In de bovenstaande alinea hebben we behandeld hoe de werking van schadeclaims werken. Het komt veel voor dat schades sneller geclaimd worden bij een leaseauto. Dat geld overigens meestal ook voor kleine schades. Dan met je eigen auto. Dit is namelijk kostenbesparend omdat het een leasecontract is. Echter heeft dit wel nadelige gevolgen voor de eventuele leaseverklaring. De claims worden namelijk bij elkaar opgeteld voordat deze wordt afgegeven. Heb je de voornemen om een eigen autoverzekering af te sluiten of een autoverzekering vergelijken, dan is het wellicht lonend om kleine schades wel zelf te vergoeden. Wellicht kan dit hogere no-claim korting opleveren bij je nieuwe verzekeraar. Hieronder meer hierover.
Wil je weten welke no-claim korting je kan krijgen, vraag bij je nieuwe autoverzekering of verzekeraar dit vooraf na. Naar aanleiding van je leaseverklaring kan de nieuwe verzekeraar deze namelijk ook bepalen. Elke verzekeraar heeft haar eigen voorwaarden. Het is goed om te weten dit vooraf te communiceren om teleurstellingen achteraf te voorkomen.
Het claimen van schades staat centraal in een leaseverklaring. De nieuwe verzekeraar wil dit namelijk weten om het risico in te schatten bij het bepalen van een nieuwe autoverzekering. Zoals bovenstaand al beschreven staat hierin de aantal geclaimde schades. Deze wordt echter enkel afgegeven als je de enige was die gebruik heeft gemaakt van de leaseauto. Hebben ook anderen hier gebruik gemaakt bij het bedrijf, dan zal de verklaring niet worden afgegeven. Dat zal namelijk niet veel zin hebben om dit na te vragen bij de leasemaatschappij.
Het is overigens goed om te weten dat niet alle verzekeraars een no-claim korting verlenen bij een leaseverklaring. Vraag dus vooraf goed na of er een no-claim korting verleend gaat worden alvorens het afsluiten van de nieuwe autoverzekering. Tevens hebben enkele verzekeraars een aantal eisen waaraan de verklaring moet voldoen. Controleer dus de leaseverklaring goed en kijk na of de volgende zaken ook erin staan:
Heb je voordat je een leaseauto ook daarvoor in je eigen auto gereden met een autoverzekering op je naam, dan mag je de schade vrije jaren die je hier opgebouwd hebt optellen op die van de leaseverklaring. De no-claim korting zal hierdoor nog hoger zijn aangezien de schadevrije jaren toenemen. Ook hier geld dat niet alle verzekeraars dit accepteren. Informeer dus vooraf goed bij je nieuwe verzekeraar naar de voorwaarden en eisen. Houd er rekening mee dat de leaseverklaring maximaal één jaar geldig is.
Elke verzekeraar heeft haar eigen voorwaarden. Daarom is het verstandig om vooraf bij je nieuwe verzekeraar goed te informeren hoe dit bij hen is geregeld en wat de geldigheid is. In de meeste gevallen is de leaseverklaring maximaal één jaar geldig. Er zijn echter wel verzekeraars die de leaseverklaring wel langer meetellen aangaande de schadevrije jaren. Dit is meestal drie tot vier jaar na dagtekening van de verklaring.
Nogmaals willen we benadrukken dat autoverzekering vergelijken lonend kan zijn. De besparingen kunnen wel tot enkele tientallen euro’s per jaar oplopen. Op Finande kan je binnen enkele minuten verzekeraars vergelijken. Lees wel elke keer de voorwaarden na op de website van de aanbieder om teleurstellingen achteraf te voorkomen.