Polisvoorwaarden van je autoverzekering

Kettingbotsing en je autoverzekering
februari 20, 2021
Vervangend vervoer en je autoverzekering
februari 20, 2021

Polisvoorwaarden van je autoverzekering

Polisvoorwaarden van je autoverzekering lezen, meestal een saai en tijdrovend bezigheid. Doch is het verstandig om hiervoor de tijd te nemen en aandachtig door te lezen, zo ben je vooraf altijd goed geïnformeerd en is er weinig ruimte voor verrassingen als er iets gebeurd. We geven enkele tips waar je zoal op kunt letten, denk er wel aan dat als je twijfelt neem dan gewoon contact op met je verzekeraard. Deze kan je haarfijn vertellen hoe het precies zit.

Eigen risico

De meeste verzekeraars kunnen een eigen risico toepassen, deze kan oplopen tot wel €150 per gebeurtenis. Dit deel betaal je dus altijd zelf als er schade wordt uitgekeerd. Stel voor dat je schade hebt voor €3.000 en je hebt €125 eigen risico, dan krijg je in totaal €2.850 uitbetaald. Het is goed om te weten wat het exacte bedrag is aan eigen risico, bij het afsluiten van je autoverzekering kan je meestal het eigen risico verhogen (dan verlaag je wel de premie) of juist verlagen (dan betaal je wel een hoger premie). Per verzekeraar is het eigen risico anders geregeld, dit kan je makkelijk nalezen in de voorwaarden van de autoverzekeraar.

Keuze in schadehersteller

Bij het afsluiten van je autoverzekering heb je meestal een keuze als het gaat om schadeherstellers. De meeste verzekeraars hebben afspraken met schadeherstellers, maak je gebruik van een aangesloten hersteller dan is de kans aanwezig dat je gebruik kan maken van enkele voordelen. Omdat deze bedrijven speciale prijsafspraken hebben met de verzekeraar zijn de kosten voor het herstellen regelmatig ook lager, dit kan resulteren in een lager premie of kan je gebruik maken bijvoorbeeld vervangend vervoer! Je verzekeraar kan je precies informeren hoe dit zit? Wil je niet beperkt zijn tot een hersteller maar wil je bijvoorbeeld gebruik maken van je merkdealer, dan bestaat ook de vrije reparatiekeus. De premie zal hoogstwaarschijnlijk hoger uitvallen maar dat is de keuze die je kan maken bij het afsluiten van je autoverzekering.

Aanschafwaarderegeling of Gelijkwaardige regeling

De meeste verzekeraars bieden aanvullende autoverzekering aan, denk hierbij dus aan aanschafwaarde- of gelijkwaardige regeling. Beide regelingen hebben haar eigen voorwaarden maar het principe is een beetje hetzelfde, koop je een tweede hands auto en is deze total loss bij schade dan krijg een vergoeding. Bij de aanschafwaarderegeling krijg je het aankoopbedrag vergoed en bij de gelijkwaardige regeling kan je een gelijkwaardig auto terg kopen. Op onze website hebben we hierover een blog geschreven, lees deze gerust even na.

Nieuwwaarde regeling

Deze regeling werkt op dezelfde wijze zoals bovenstaand genoemd, het enige verschil is dat deze regeling betrekking heeft op een compleet nieuwe auto. Lees goed de voorwaarden van de verzekeraar, elke verzekeraar kan haar eigen berekening toepassen. Twijfel je of is iets niet duidelijk, bel dan gerust met de verzekeraar.    

Team Finande