Overstappen zorgverzekering

Wet Maatschappelijke Ondersteuning vervoer
januari 5, 2021
Tegemoetkoming zorgkosten
januari 5, 2021

Overstappen zorgverzekering

Iedere zorgverzekeraar is verplicht om ieder kalenderjaar uiterlijk 13 november haar zorgverzekering bekend te maken. Tot uiterlijk 31 december is het mogelijk om over te stappen naar een ander zorgverzekeraar. De verzekering gaat volgende kalenderjaar op 1 januari in, je oude verzekering wordt automatisch (meestal) opgezegd voor je opgezegd.

Op Finande kunt u met onze vergelijker diverse gerenommeerde zorgverzekeraars vergelijken. Denkt u eraan dat niet alle verzekeraars hierin zijn opgenomen. Door onze vergelijker hoeft u niet elk afzonderlijk website te bezoeken. Elke persoon en of gezin heeft haar eigen wensen en behoeften. Laat u dus niet enkel leiden door de prijs maar kijk ook goed naar de dekking als de voorwaarden van een zorgverzekering.

Wanneer is overstappen niet mogelijk?

U wilt tussentijds overstappen, het is goed om te weten dat in de volgende gevallen tussentijds overstappen niet mogelijk is:

  • Premieachterstand hebt
  • Aangemeld bent als wanbetaler
  • Bij detentie
  • In dienst bent van Defensie
Kan en mag ik tussentijds overstappen?

Het is goed om te weten dat je in enkele gevallen over kan stappen van zorgverzekeraar, dus naast de bekende periode van november en december, dat zijn:

  • Als je 18 jaar wordt, zodra de meeverzekerde 18 jaar wordt mag hij of zij een zelfstandige verzekering afsluiten en is overstappen van zorgverzekeraar mogelijk
  • Als je op de huidige polis meeverzekerd bent en je toch een zelfstandige verzekering wilt, meeverzekerde minderjarige kinderen kunnen dan op een van de ouders meeverzekerd worden. Minderjarige kinderen kunnen dus ook overstappen als een van de partners een eigen verzekering neemt en ook overstapt
  • Als je op de huidige polis meeverzekerd bent met je partner en huidige verzekering opgezegd wordt door je partner doordat jullie gaan scheiden. De ouders kunnen ook in dit geval kiezen om de minderjarige kinderen mee te verhuizen op de nieuwe zorgverzekeraar. Uiteraard is het ook mogelijk dat ze meeverzekerd blijven op de huidige polis op een van de ouders.
  • Als je overstapt naar een nieuw werkgeverscollectief

Team Finande