Moet mijn kindje in een zitje en je autoverzekering

Bespaartips voor je autoverzekering
februari 28, 2021
Wanneer en welke autostoeltje heeft u nodig?
februari 28, 2021

Moet mijn kindje in een zitje en je autoverzekering

Wil je een kind (je eigen kind of de kind van een ander) in je auto vervoeren dan is het van groot belang dat je de regels hierover goed kent c.q. naleest. Op de website van rijksoverheid kunt u deze nogmaals exact nalazen. Er zijn namelijk regels verbonden aan het vervoeren van een kind(eren) in de auto in Nederland, uiteraard zijn er wel uitzonderingen waarin een kind niet in een autostoeltje hoeft te zitten.  De eventuele consequenties op uw autoverzekering gaan we verder behandelen.

Wanneer een kinderzitje in de auto

Alle kinderen die kleiner zijn dan 1,35 meter dienen in een goedgekeurd en passend kinderbeveiligingssysteem vervoerd te worden. Met passend  betekent dat het systeem aangepast moet zijn aan de lengte en het gewicht van het kind. Met goedgekeurd betekent dat het zitje gekeurd is conform de Europese veiligheidseisen. Controleer altijd of het zitje voorzien is van een oranje label met de aanduiding ECE 44/03 of 44/04, ook het i-Size typen zijn goedgekeurde modellen.

Hoeveel personen mag ik vervoeren

Op de kenteken van uw auto is aangegeven hoeveel personen vervoerd mogen worden met uw auto. Deze is gerelateerd aan het aantal zitplaatsen van uw auto. Kinderen vanaf 1,35 m en volwassenen dienen gebruik te maken van het gordelsysteem van de auto.

De uitzondering

De veiligheid van uw kind en de kind van een ander gaat voorop. Denk dus niet alleen in de vorm van een boete als u kinderen vervoert. De gezondheid en de veiligheid zou te allen tijde voorop moeten staan. Er zijn enkele uitzonderingen bij het vervoeren van een kind waarbij er geen gebruik wordt gemaakt van een zitje, dat zijn:

  • Als er op de desbetreffende zitbank al twee kinderbeveiligingssystemen zijn aangebracht en die ook in gebruik zijn, dan mag een kind van 3 jaar en ouder de autogordel gebruiken. Dit omdat er dan geen plaats meer is voor een derde zitje. Dit kindje mag niet zonder een kinderbeveiligingssystemen op de voorbank vervoerd worden
  • In incidentele gevallen mag een kind ouder dan 3 jaar vervoerd worden in de autogordel door een ander persoon dan de eigen (pleeg) ouder. Dit is enkel toegestaan mits redelijkerwijs verwacht kan worden dat deze persoon geen kinderbeveiligingssystemen bij zicht heeft. Het kind mag dan enkel vervoerd worden op de achterbank in de autogordel. Tevens dient hier te gaan over vervoer over beperkte afstand zoals bijvoorbeeld een kinderfeestje naar het plaatselijke speelparadijs of bioscoop. Incidenteel wordt in dit geval letterlijk bedoeld. Er is dus geen sprake van incidentele gevallen als opa of oma wekelijks het kind naar school brengt of voor oppas deze ophaalt. Met korte afstand bedoeld het ministerie een afstand van maximaal 50 kilometer. 
Extra autozitje

Vervoer je bijvoorbeeld regelmatig het kind(eren) van een ander, zorg dan ervoor dat je een goedgekeurd en passend extra autostoeltje beschikt. Dit geld overigens ook als een ander persoon jouw kind vervoert en er geen sprake meer is van incidentele vervoer. Veiligheid van uw kind en de kind van een ander gaat voorop.

Airbag

Is de zitplaats waar uw kind gebruik van gaat maken met een kinderbeveiligingssystemen voorzien van een airbag, dan moet de airbag zijn uitgeschakeld. Het kinderbeveiligingssystemen kan door de kracht van de airbag naar achteren worden gestoten met letsel als gevolg. Is het kind jonger dan 12 jaar, dan is het raadzaam om het kind niet bij een airbag te zetten die ingeschakeld is.

Team Finande