Moet ik mijn autobanden vervangen

All season autobanden
februari 1, 2021
De essentie van goede bandenspanning
februari 2, 2021

Moet ik mijn autobanden vervangen

De autobanden zijn een van de belangrijkste onderdelen van uw auto, natuurlijk is het niet leuk om geld uit te geven om nieuwe set banden te kopen. Maar als het zover is, wacht niet te lang en vervang je banden. Het rijden van schade heeft namelijk consequenties voor uw autoverzekering, schade rijden kan en heeft gevolgen voor uw premie en uw no-claim korting. In onze blog geven we een aantal tips over een de keuzes die u kunt maken in winterbanden, zomerbanden of juist all season banden?

Bij deze een checklist wanneer uw de autobanden tot vervanging toe zijn:

Te laag profiel

Dat autobanden slijten is bekend en daar is helemaal niks aan te doen. Het is een zeer belangrijk onderdeel van uw auto, deze zorgt voor grip en afvoer van water bij regen. Dat het profiel aan een minimum moet voldoen is dan niet anders dan logisch. De banden moeten wettelijk vervangen worden als het profieldiepte minder is dan 1,6 mm, aangeraden wordt om deze te vervangen al bij 2 mm. Winterbanden zijn daar en tegen al aan vervanging toe bij 4 mm. Met een profieldieptemeter kunt u makkelijk uw banden meten en heeft u geen profieldieptemeter, dan kan uw huisgarage deze makkelijk voor uw doen?

Oude autobanden

Een autoband heeft een levensduur van maximaal 10 jaar en u wordt meestal geadviseerd om deze al na 6 jaar te vervangen. Twijfelt u over uw banden, rij dan naar een autogarage om deze te laten beoordelen. Een externe deskundige inschakelen kan nooit kwaad. Op de zijkant van uw banden vind u de DOT-code, deze geeft aan wanneer de autobanden zijn geproduceerd. De eerste twee getallen geven de week en de laatste twee het jaartal weer. Staat er 2517 dan komt dit overeen met, week 25 van 2017.

Beschadigingen

Regelmatig uw banden visueel beoordelen kan geen kwaad, u hoeft geen expert te zijn om te zien of er scheuren, gaatjes en putjes in uw banden zitten. Die kunnen bijvoorbeeld ontstaan doordat u een stoeprand raakt tijden het parkeren. Twijfelt u toch, rij dan naar een autogarage voor extern advies. Beschadigingen aan uw banden zorgen voor een instabiel band, dat kan weer een klapbanden of een lekke band veroorzaken.

Voorkom snelle slijtage

Autobanden slijten en dat is niet te voorkomen, echter kunt de slijtage wel enigszins vertragen:

Bandenspanning op pijl houden

Autobanden die op juiste spanning zijn, slijten minder snel en is tevens milieu vriendelijker. Het voertuig beweegt zich effici├źnter waardoor het brandstofverbruik wordt geminimaliseerd. Een te hoge spanning zorgt voor dat het middengedeelte snel slijt, een te laag spanning zorgt daar en tegen dat de randen sneller slijten.

Te hard rijden

Rijd u te hard, trekt u snel op of remt u te hard omdat u bijvoorbeeld niet genoeg afstand houd met uw voorganger dan slijten uw banden sneller. Een bewuste autorijder kan langer gebruik maken van zijn autobanden.

Zomer- en Winterbanden

We hebben al in onze blog aangeven dat slijtage van de banden geminimaliseerd kunnen worden als er gekozen wordt voor de combinatie zomer- en winterbanden. Beide banden presteren optimaal in de betreffende getijden.

Team Finande