Medicijnen en uw autoverzekering

Hagelslag en uw autoverzekering
februari 9, 2021
Slecht wegdek en uw autoverzekering
februari 9, 2021

Medicijnen en uw autoverzekering

Sommige autorijders hebben medicatie nodig om onder andere hun gezondheid op pijl te houden. Echter gaat autorijden en medicatie meestal niet samen. Gebruikt u medicijnen voor gezondheidsklachten is het absoluut niet raadzaam om de weg op te gaan met uw motorrijtuig. Jaarlijks sterven honderden mensen in het verkeer als gevolg van medicijnen.

Denk aan u eigen gezond en aan die van anderen

Het is essentieel om uw concentratie als uw beoordelingsvermogen op scherp te houden om goed te blijven kunnen anticiperen op de weg. Het gedrag van medeweggebruikers zoals onder andere fietsers, brommers en voetgangers zijn soms onvoorspelbaar. Het gebruik van medicatie kan uw inschattingsvermogen negatief beïnvloeden wat uiteindelijk kan lijden tot onder andere ongelukken. Autorijden of schade rijden door onder invloed van medicatie is strafbaar. Rijd u toch onder invloed dan heeft dat onder andere consequenties voor uw autoverzekering. Dit heeft niet alleen gevolgen voor uw premie en uw no-claim korting maar ook op het te uit te keren eventuele schadevergoeding. Aan u of de tegenpartij! De verzekeraar kan en zal beroep doen op het feit dat u onder invloed deelnam aan het verkeer, wees verstandig en zoek naar andere oplossingen. Het openbaar vervoer en Regiotaxi zijn een goed alternatief.

Advies inwinnen bij uw huisarts of CBR

Op de meeste medicijnen staat duidelijk aangegeven dat bij gebruik autorijden niet is toegestaan of juist dat het beoordelingsvermogen wordt beïnvloed en autorijden niet aangeraden wordt. Niet alle medicijnen beïnvloeden het vermogen negatief, uiteraard zijn ook medicijnen aanwezig die het rijgedrag juist positief beïnvloeden. Neem de verantwoordelijkheid en ga in alle gevallen na of de medicatie invloed heeft op het rijgedrag, ook als er niks wordt aangegeven op de doos of bijsluiter. Twijfelt u dan is het uitermate raadzaam om contact op te nemen met uw huisarts of de CBR. Op de website van de CBR kunt u een vragenlijst invullen over uw gezondheid, vervolgens beoordeeld het CBR of u deel mag nemen aan het verkeer.

Team Finande