Kettingbotsing en je autoverzekering

Carwrapping en je autoverzekering
februari 20, 2021
Polisvoorwaarden van je autoverzekering
februari 20, 2021

Kettingbotsing en je autoverzekering

De gedachte dat je in een kettingbotsing zit maakt menig automobilist nerveus. Maar hoe wordt een schade bij een kettingbotsing  behandeld en wat zijn de gevolgen voor je autoverzekering. De aansprakelijk tussen twee partijen is redelijk simpel en snel af te handelen. In de meeste gevallen is namelijk de schuldige snel bepaalbaar en de uitkering van de schade kan daarop ook redelijk snel opgevolgd worden door je verzekeraar. Een kettingbotsing is daar en tegen meestal complex en lastig. Nederland kent de aansprakelijkheidsstelsel. Dit is een stelsel waarbij elke automobilist zich verplicht moet verzekeren voor schade veroorzaakt aan anderen. De WA autoverzekering is een voortvloeisel van dit systeem. Elke automobilist is verplicht om minimaal een WA autoverzekering te hebben.

Kettingbotsing

Maar hoe zit het nu met een kettingbotsing maar ook de schudvraag? Als er sprake is van een groot aantal voertuigen die met de kettingbotsing in aanraking zijn gekomen wordt vaak ook de ondersteuning van de Verbond van Verzekeraars ingeschakeld. Een van de oplossingen die de verzekeraars kunnen volgen is het kop staart principe. Elke deelnemende partij rekent de schade hiervan voor haar eigen rekening zodat de schadeafhandeling snel kan geschieden. De regeling staat bekend als Overeenkomst Vereenvoudigde Schadeberekening.

Schadevrije jaren

Zit je in een kettingbotsing en ben je op tijd tot stilstand gekomen maar door je achterligger naar voren geduwd, dan wordt meestal je schadevrije jaren niet gekort. Ondanks dit lastig te bewijzen is kan je verzekeraar een coulance regeling toepassen. De schadeafwikkeling zal geschieden met de tegenpartij die jouw van achteren heeft aangereden.  Doch kijken de verzekeraars per incident omdat het een ingewikkeld proces blijft, dus neem niet zomaar aan dat ook in jouw geval zo zal zijn.

Team Finande