Is een autoalarm verplicht voor mijn auto?

Autoverzekering voor jongeren
februari 12, 2021
Bonuskorting als startende autorijder
februari 20, 2021

Is een autoalarm verplicht voor mijn auto?

De vraag die elke automobilist zich stelt is; is een autoalarm verplicht voor mijn auto en wat zijn de consequenties voor mijn autoverzekering. Dit is een terecht vraag, in onze blog hebben we een artikel geschreven over alarmkeuzes en de eventuele consequenties voor je autoverzekering. In dit artikel zullen we in het kort een en ander de revue laten passeren.

Voorkomen is beter dan genezen, wil je inbraak of juist het diefstal van je auto voorkomen/bemoeilijken dan is het verstandig om goed over preventieve maatregelen te denken. Een autoalarm is een onmisbaar onderdeel van je voertuig, uiteraard is voorkomen nooit te garanderen maar is in ieder geval een hulpmiddel de zaak te bemoeilijken en/of te vertragen. Hoewel de meeste nieuwe modellen fabriek af standaard voorzien worden een alarm, je verzekeraar kan een bepaalde type alarm eisen.

De keuze in merk, type, bouwjaar en het model zal meestal een invloed hierop. Lees derhalve vooraf de voorwaarden van je verzekeraar goed en zorg dat je vooraf hieraan hebt  voldaan. Twijfel of aarzel je, neem contact op met je verzekeraar. Die kan je nader informeren verschaffen.

 

Autoalarm en je autoverzekering

Er zijn talloze alarmsystemen beschikbaar, de Stichting Kiwa SCM heeft de indelingen van diverse soorten uiteindelijk onderverdeeld in vijf alarmklassen. Afhankelijk van de dekking van je verzekering en de type auto eist je verzekering één van de vijf klassen. Heb je de voornemen om een WA auto verzekering te nemen dan is een autoalarm niet verplicht, immers dekt deze verzekering de diefstal van je voertuig niet. Wil je een WA Beperkte casco of een All Risk verzekering nemen, dan dien je vooraf goed op de hoogte te zijn van de eisen die je verzekeraar stelt aan je autoalarm. Denk er aan dat een autoalarm bij nagenoeg alle verzekeraars vaak verplicht is, de voorwaarden per verzekeraar bepaald uiteindelijk welke van de vijf alarmklasse erop moet zitten.

 

Certificaat alarmsysteem

Het ingebouwde alarmsysteem is over het algemeen drie jaar geldig. Na de geldigheidsdatum dient het systeem iedere jaar te worden gekeurd door een erken installateur. Je verzekeraar kan en zal na diefstal van je auto om het certificaat vragen. Het is essentieel dat je auto vooraf te allen tijde erkend gecertificeerd blijft, zo zorg je altijd voor dat je geen consequenties ondervindt veroorzaakt door je autoalarm of certificaat.

De berekening van uw nieuwe autoverzekering is binnen vijf minuten makkelijk online samen te stellen. Op onze website kan autoverzekering vergelijken lonend zijn, neem gerust vrijblijvend een kijkje. Is de aanbieding passend voor uw situatie, dan kunt u gerust met het knopje “aanvragen” deze omzetten op de website van de verzekeraar. Je ontvangt de polis (meestal direct) per mail rechtstreeks van de verzekeraar. 

Team Finande