Ik kom uit het buitenland, moet ik de verplichte zorgverzekering afsluiten?

Ik heb geen zorgverzekering, en nu?
maart 6, 2021
Auto uitlenen aan je kind en je autoverzekering
maart 13, 2021

Ik kom uit het buitenland, moet ik de verplichte zorgverzekering afsluiten?

Wie in Nederland woont of werkt is verplicht een basisverzekering oftewel een zorgverzekering af te sluiten. U dient dit binnen 4 maanden te realiseren. Ook als u een buitenlandse zorgverzekering heeft. Je bent hiermee verzekert voor zorg uit het basispakket zoals de huisarts, het ziekenhuis en onder andere de apotheek. Voor asielzoekers gelden er andere regels. Die kunt u nalezen op de website van de belastingdienst .De Nederlandse overheid bepaald ieder jaar waaruit een basispakket uit bestaat.

Starten verplichte zorgverzekering

Uw verplichting voor een zorgverzekering start vanaf de eerste dag dat u in Nederland komt wonen en zich inschrijft bij de betreffende Nederlandse gemeente. Dit geld overigens ook als u begint te werken bij een Nederlandse werkgever. Dat is ook het peildatum dat u vergoeding krijgt voor zorg uit het basispakket, ook als u nog geen zorgverzekering heeft afgesloten. Binnen 4 maanden dient u alsnog een zorgverzekering af te sluiten, u bent namelijk over deze periode gewoon premie verschuldigd. Die betaald u namelijk dan achteraf zodra u binnen de gestelde termijn van vier maanden een zorgverzekering afsluit.

Zorgverzekering
Na 4 maanden zorgverzekering

Ben je ingeschreven bij een gemeente en heb je binnen 4 maanden geen zorgverzekering afgesloten dan is de kans aanwezig dat u een brief krijgt van CAK. Het CAK zorgt namelijk ervoor dat iedereen in Nederland wonende of werkende een zorgverzekering heeft. Wacht je te lang dan is ook de kans aanwezig dat u boete moet betalen. Sluit je pas na 4 maanden een zorgverzekering af, dan betaal je premie zodra de zorgverzekering is afgesloten. Je betaald hierdoor niet met terugwerkende kracht over de afgelopen periode, denk er overigens wel aan dat je ook niet verzekerd bent (geweest). Heb je de afgelopen periode kosten gemaakt, dan zijn deze voor eigen rekening en vindt er geen vergoeding plaats uit het basispakket.

Buitenlandse zorgverzekering

Wie in Nederland woont of werkt is verplicht een zorgverzekering af te sluiten, ook al heb je een zorgverzekering vanuit het land van herkomst. In de meeste gevallen is een Nederlandse zorgverzekering niet noodzakelijk als uw een buitenlandse werkgever heeft. De voorwaarden en eisen zijn terug te vinden op de website van de oevrheid.

Op onze website kunt u met onze vergelijker diverse gerenommeerde (niet alle verzekeraars zijn hierin opgenomen) zorgverzekering vergelijken, zo hoeft u niet elk afzonderlijk website te bezoeken om de prijzen en dekking te vergelijken. Elke persoon en/of gezin heeft haar eigen wensen, laat u dus niet enkel leiden door de prijs maar kijk ook goed naar de dekking van de zorgverzekering en de daarbij behorende voorwaarden. De informatie op de website van de verzekeraar is leiden.

Team Finande