Ik heb geen zorgverzekering, en nu?

Zorgtoeslag
maart 6, 2021
Ik kom uit het buitenland, moet ik de verplichte zorgverzekering afsluiten?
maart 6, 2021

Ik heb geen zorgverzekering, en nu?

Wie in Nederland woont of werkt is verplicht een basisverzekering oftewel een zorgverzekering af te sluiten. Je bent hiermee verzekert voor zorg uit het basispakket zoals:

  • de huisarts
  • het ziekenhuis
  • de apotheek
  • en onder andere de psychiater.

De Nederlandse overheid bepaald ieder jaar waaruit een basispakket uit bestaat.

Kinderen onder de 18 jaar

Ook voor uw kind(eren) moeten u een basisverzekering afsluiten, dit kunt u doen bij uw huidige of bij een andere zorgverzekeraar. U dient u kind binnen vier maanden na geboorte in te schrijven bij een zorgverzekeraar. In Nederland zijn kinderen onder 18 jaar gratis meeverzekerd, u hoeft voor uw kind onder de 18 jaar geen premie te betalen tevens geld er ook geen eigen risico aangaande het basispakket. Is uw kind 18 jaar geworden, dan betaald u premie vanaf de 1ste maand waarbij er dan wel sprake zal zijn van het eigen risico. Uw kind kan overigens ook zorgtoeslag aanvragen, kijk hiervoor op de website van de belastingdienst.

Aanvullende zorgverzekering

Met de aanvullende zorgverzekering kunt u uw kind verzekering tegen kosten die niet in de basisverzekering zit, hierbij kunt u onder andere denken aan fysiotherapie, brillen en lenzen.  Per verzekeraar zijn de dekkingen anders geregeld, kijk derhalve goed hoe de dekking is bij elke verzekeraar. Een aanvullende zorgverzekering is in tegen stelling tot de basisverzekering niet verplicht.

Ik heb geen zorgverzekering

Het Centraal Administratie Kantoor, in het volksmond CAK, meld u aan bij een zorgverzekeraar als u geen zorgverzekering heeft. Het CAK houdt vervolgens de premie in op uw inkomen, heb je medische zorg nodig terwijl je geen verzekering hebt dan komen deze kosten geheel voor eigen rekening. Blijf je onverzekerd dan stuurt CAK u een brief, binnen 2 maanden dien je een zorgverzekering af te sluiten. Doe je dit niet binnen het gestelde termijn, dan krijg je hiervoor boete. Wordt je twee keer beboet dan meld CAK u alsnog aan bij een zorgverzekeraar. CAK houd vervolgens 12 maanden premie in in uw inkomen, dit wordt ook wel het bestuursrechtelijke premie. Denk er wel aan dat dit extra kosten met zicht meebrengt, meestal is dit 120% van de standaardpremie.

Op onze website kunt u met onze vergelijker diverse gerenommeerde (niet alle verzekeraars zijn hierin opgenomen) zorgverzekering vergelijken, zo hoeft u niet elk afzonderlijk website te bezoeken om de prijzen en dekking te vergelijken.

Elke persoon en/of gezin heeft haar eigen wensen, laat u dus niet enkel leiden door de prijs maar kijk ook goed naar de dekking van de zorgverzekering en de daarbij behorende voorwaarden. De informatie op de website van de verzekeraar is leiden.

Team Finande