Het belang van winterbanden

Wanneer moet ik de winterbanden monteren
januari 31, 2021
All season autobanden
februari 1, 2021

Het belang van winterbanden

Een handig vuistregel is de winter- en zomertijd. Gaat de wintertijd in dan wordt ook de zomerbanden omgewisseld en vice versa. Hoe belangrijk zijn winterbanden en welke voordelen heeft dit voor de autogebruiker. Zijn winterbanden verplicht en mag ik zomaar naar het buitenland als ik zomerbanden heb in plaats van winterbanden? We proberen een antwoord te geven op de meest voorkomende vragen die een autobezitter heeft als het winter wordt.

Hard of zacht winter, maakt het verschil om te wisselen

In onze blog hebben we het geschreven wanneer de winterbanden verwisseld zouden moet worden met een zomerband? Moeten we de winterbanden verwisselen ook als we weten dat we een zachte winter tegemoet gaan zien? Een winterband werkt het beste wanneer het zeven graden Celsius en lager is, door de rubberen samenstelling en een afwijkend profiel werken deze optimaal tijdens de winter. Dus ook als het een zachte winter wordt, ook dan is het verstandig om de winterbanden te monteren. De zomerbanden werken namelijk het optimaal als het zeven graden Celsius en hoger is.

Winterbanden verplicht in Nederland

In de meeste Europese landen is het verplicht om met winterbanden te gaan rijden, denkt u aan Duitsland, Luxemburg, Frankrijk, Zwitserland, Italië, Zweden, Oostenrijk en onder andere Noorwegen is het verplicht om met winterbanden te rijden. En “NEE” in Nederland is het niet verplicht om met winterbanden te rijden, doch kan het consequenties hebben voor uw autoverzekering. Rijden met winterbanden in de winter is namelijk veiliger, schade rijden kan en heeft gevolgen voor uw premie en no-claim korting.

Winterbanden in de zomer

Er is een misvatting over het rijden met winterbanden in de zomer. Men neemt aan dat rijden in de zomer niet mogelijk is met winterbanden, integendeel is dat gewoon mogelijk. Het nadeel is echter dat de banden veel sneller slijten dan zomerbanden. Om dit te voorkomen is het verstandiger om beide type banden beschikbaar te hebben om optimaal gebruik te maken van het levensduur van de banden.

Sneeuwketting

Het hebben van sneeuwketting is cruciaal voor de gezondheid van uw en uw gezin, dat je winterbanden hebt maak de noodzaak naar sneeuwketting niet overbodig. Zorg dat je altijd een stel sneeuwketting bij je hebt en houd er rekening mee dat je niet harder mag dan 50 kilometer per uur.

Team Finande