Dure geluidsinstallatie en je autoverzekering

Vervangend vervoer en je autoverzekering
februari 20, 2021
Klapband en je autoverzekering
februari 21, 2021

Dure geluidsinstallatie en je autoverzekering

Heb je de voornemen om je auto te voorzien van een dure geluidsinstallatie, neem dan ook contact op met je verzekeraar. Dit heeft consequenties voor je autoverzekering en de eventuele dekking op je dure geluidsinstallatie. Over het algemeen zijn er twee vertrekpunten aangaande de consequenties. Is de installatie al geplaatst af fabriek of is deze naderhand door je geïnstalleerd? Een WA autoverzekering heeft sowieso geen dekking op de accessoires. De dekking voor diefstal kan enkel gerealiseerd worden met een WA Beperkte casco of een All risk verzekering. Lees de voorwaarden van je verzekeraar goed na om niet voor verrassingen te komen.

Accessoires dekking

Het is van groot belang om te weten dat een dure geluidsinstallatie niet standaard gedekt is op de accessoires dekking van je autoverzekering.  Is er sprake van diefstal, dan wordt er niet zomaar een vergoeding uitgekeerd. De cataloguswaarde van je auto is leidend voor de premie van je autoverzekering. Bij af fabriek is de geluidsinstallatie hoogstwaarschijnlijk een onderdeel van de cataloguswaarde van je auto en is de premie hierop afgestemd. Doe je de installatie achteraf, dan is deze niet opgenomen in het cataloguswaarde en betaal je minder premie dan je zou moeten. Als gevolg dat er geen uitkering van de schade plaatsvindt bij diefstal. Informeer zo snel mogelijk (het liefst voordat de installatie al plaats vindt) je verzekering over de wijziging zodat de dekking hierop aangepast kan worden.

Het bepalen van de waarde van de accessoires

Als er over accessoires wordt gesproken denkt men meestal gelijk aan een dure navigatiesysteem, dure velgen en uiteraard een dure geluidsinstallatie. Maar dit zijn niet de enige accessoires, ook een nieuwe laklaag en de belettering en een carwrap van je auto vallen namelijk onder de accessoires. Over carwrapping hebben we een compleet blog geweid op onze website.

De waarde wordt bepaald op basis van de nieuwwaarde. Tel alle kosten bij elkaar op en je hebt de waarde van de accessoires berekend. De dekking hierop kan gerealiseerd worden met een WA beperkte casco of All Risk verzekering. Vraag bij je verzekeraar goed na hoe de dekking is en wat de voorwaarden zijn.

Team Finande