Heeft het wel of niet betalen van de BPM invloed op de hoogte van premie aangaande uw autoverzekering? Om te begrijpen hoe dit werkt is het handig om te weten wat BPM is en wat haar functie is.
BPM staat voor Belasting van Personenauto’s en motorrijwielen, je bent in Nederland verplicht om BPM te betalen voor elke personen- en bestelauto die in Nederland wordt geregistreerd. Dit geld overigens ook voor motoren. Koopt u een auto in het buitenland en wilt u deze importeren ook dan dient u BPM te betalen tijdens het import. Ben u een Nederlandse ingezetene en u rijd hiermee in Nederland, ook in dit geval dient u deze kosten te betalen. Voor gedetailleerd informatie kunt u zich wenden tot RDW, die is namelijk verantwoordelijk voor de registratie van de importen.
Koopt u een bestelauto en bent u voor de omzetbelasting een ondernemer, dan betaald u geen BPM. Dit resulteert in een lagere aanschafwaarde en meestal dus ook tot een lagere premie voor uw autoverzekering. Het wel of niet kunnen verrekenen van de BPM kan de hoogte van de premie op een positieve of negatieve wijze, dus lager of hoger, beïnvloeden. Hetzelfde geld overigens niet voor particuliere autobezitters, deze zijn namelijk wel BPM verschuldigd.
Na het registeren dus op kenteken zetten van de BPM is geschieden en betalen hiervan is voldaan, dan pas mag het voertuig de openbare weg op. Als je voor de omzetbelasting geen ondernemer bent en niet vrijgewaard bent voor BPM, dan dient alsnog binnen een maand deze voldaan te worden.
Personen-, bestel- en kamperauto’s zijn vrijgesteld van BPM als deze een CO2 uitstoot hebben van (nihil) 0 gram per kilometer oftewel als ze honderd procent elektrisch worden aangedreven. Ook voor een personenauto die op en na 1 januari 2019 in gebruik zijn genomen zijn hiervan vrijgesteld mits ze voldoen aan de volgende voorwaarden:
De BPM tarieven, uitleg en gedetailleerd informatie is te vinden op de website van de Belastingdienst.
Team Finande
Automated page speed optimizations for fast site performance