Ben je een startende autorijder of is dit je eerste auto, dan heb je uiteraard nog geen schadevrije jaren opgebouwd. Als gevolg dat je op de bonus malus ladder op nul start. Dit heeft helaas een belangrijk invloed op de premie van je autoverzekering. Met een aantal tips en uitleg willen we informeren hoe je een voordelig(e) autoverzekering kan afsluiten.
Voor elke jaar dat je geen schade claimt bouw je één schadevrije jaar op. Heb je schade veroorzaakt en de claim vindt plaats op je verzekering, dan verlies je ook schadevrije jaren. Afhankelijk van de claim kan dit oplopen naar enkele jaren, meestal is dit per keer vijf schadevrije jaren. Wil je exact weten wat dit is, je verzekeraar kan je bij elke geclaimde schade precies vertellen hoe dit zich zal verhouden. Zoals bovenstaand aangegeven, de schadevrije jaren hebben invloed op je premie die je per maand of jaarlijks betaald.
Ieder jaar dat je geen claim veroorzaakt op je autoverzekering, klim je in de positieve richting van de bonus malus ladder van je verzekeraar. Kijk op onze blog bonus-malus lader, daar hebben we dit onderwerp voor u behandeld. In het kort komt het erop neer dat je elke jaar korting opbouwt als je geen schade rijd, je klimt dus dan ook elke jaar op de ladder in de positieve richting. In elke trede is het kortingspercentage van je verzekeraar aangegeven, als gevolg dat je maandelijkse c.q. jaarlijkse premie goedkoper zal zijn. Het tegenovergestelde zal aan de orde zijn als je in de negatieve richting van de ladder gaat verplaatsen. Kom je onder de nul en inderdaad bestaat de negatieve schadevrije jaren bestaat ook, dan wordt het ook heel lastig om van verzekeraar te switchen. Er zijn namelijk heel weinig verzekeraars die automobilisten met een negatieve schadevrije jaren accepteren.
Heb je geen negatieve schadevrije jaren of ben je een starter, dan is het absoluut raadzaam om autoverzekeringen te vergelijken. Door je gegevens zoals kenteken van je auto, postcode en woonplaats, je geboortedatum, schadevrije jaren en aantal te rijden kilometers in te vullen eenvoudig en snel autoverzekering vergelijken. Autoverzekering vergelijken kan namelijk lonend zijn, in onze vergelijker hebben we een aantal verzekeraar samengesteld die beoordeeld worden op prijs. Denk er wel aan dat wij niet alle verzekeraars opgenomen hebben in onze vergelijker. Onze tool maakt het mogelijk om binnen enkele minuten de vergelijkingen te tonen, wel zo handig om binnen enkele minuten enkele tientallen euro’s te besparen op je autoverzekering.
De meeste automobilisten betalen hun premie per maand, hierdoor hoeft men niet in één keer een heel groot bedrag te betalen. Wel als gevolg dat de premie een aantal procenten hoger zal zijn, maandelijkse betalingen zijn namelijk voor de verzekeraars een vorm van risico. De maandelijkse premie wordt dus extra belast met toeslag. Kan je een groot bedrag, je premie jaarlijs betalen, dan zal dit een besparing opleveren. Het toeslag die op de maandelijkse betalingen worden berekend namelijk niet doorberekend worden.
Ben je in het bezit van een personenauto, dan ben je in Nederland wettelijk verplicht om minimaal een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering oftewel WA autoverzekering te hebben. De autoverzekering dekt namelijk de schade die u veroorzaakt aan anderen met uw auto. Een belangrijk aandachtspunt is dat de WA geen dekking bied voor je eigen schade, hiervoor moet u een aanvullende dekking op de WA autoverzekering te nemen. In dit geval dus een All Risk autoverzekering. Wil je besparen op je autoverzekering dan moet je goed bepalen welke dekking je wilt nemen. Er zijn drie type autoverzekeringen mogelijk, namelijk:
Ben je een startende automobilist en heb je een auto die ouder is dan vijf jaar, dan is hoogstwaarschijnlijk een WA autoverzekering voldoende. Dit is overigens meestal ook de goedkoopste dekking. Op onze blog hebben we deze drie type verzekeringen behandeld, lees gerust deze na op Finande.
Bij elke verzekeraar heb je de optie om een eigen risico te nemen op je autoverzekering. Dit betekend dat als je schade veroorzaakt en de claim geschied op je autoverzekering, dan dien je de vrijwillige eigen risico zelf te vergoeden. De verzekeraar keert dus de schade uit exclusief het eigen risico. Heb je geen schade of wordt er geen claim geschieden op je verzekering, dat je door een vrijwillige eigen risico een goedkoper premie hebt betaald. Had je geen eigen vrijwillige risico, dan had je dus ook een hoger premie betaald. Derhalve is het zeker de moeite waard om goed na te denken over het eigen vrijwillige risico.
Vooraf bepalen van de goedkoopste autoverzekering zonder schade vrije jaren is niet of nauwelijks te doen. Er spelen namelijk een aantal factoren een rol hierop, zie tip 1. Derhalve is het zeker raadzaam om ieder jaar autoverzekeringen te vergelijken. Zo ben je verzekerd dat je ieder jaar de meest actuele tarieven kan vergelijken.
Team Finande