All season autobanden

Het belang van winterbanden
februari 1, 2021
Moet ik mijn autobanden vervangen
februari 1, 2021

All season autobanden

Bij aanschaf van uw autobanden is het verstandig om goed na te denken wat voor type banden u wilt aanschaffen. Kiest u de gebruikelijke zomerbanden of gaat u voor de winterbanden. Of kiest u toch de gulden middenweg en neemt u de all season autobanden waarmee u alle vier seizoenen gebruik van kunt maken? Dat klinkt te mooi om waar te zijn, we behandelen hier de voor- en nadelen van all season autobanden.

Voordelen van All Season autobanden

Zoals alom bekend, is het klimaat in Nederland redelijk gematigd. Extreme temperaturen komen niet vaak voor en bij gematigde temperatuur verschillen is het verwisselen van de autobanden niet nodig als u all season autobandenbezit. Ligt er geen dik pak sneeuw op de weg, dan kan men prima met een all season autoband op weg. Ligt dat er wel, dan is het altijd verstandiger om winterbanden te nemen.

Wisselen is niet nodig

Zoals boven aangegeven, ligt er geen dik pak sneeuw en het is niet kouder dan zeven graden Celsius dan kan men prima uit de voeten met een all season autobanden. Bij temperaturen kouder dan zeven graden of als er dik pak sneeuw ligt, dan is het verstandiger om winterbanden te nemen.

All season banden met M+S

Het is zowel in Duitsland als in Oostenrijk toegestaan om met M+S autobanden te rijden tijdens de winterse omstandigheden. M+S staat voor Modder en Sneeuw en moet wel voor 31 december 2017 zijn geproduceerd wil men tot 31 september 2024 hiermee rijden in Duitsland en Oostenrijk. Banden die buiten deze categorie vallen zijn niet toegestaan en moet naast het M+S teken ook het alpine symbool (berg met sneeuwvlokje) zijn afgebeeld. Anders moet men te allen tijde wisselen naar winterbanden. In de volgende landen is enkel winterbanden toegestaan:

  • Kroatië
  • Italië
  • Slowakije
  • Tsjechië 
Nadelen van All Season autobanden

Uiteraard hebben deze banden ook nadelen, wil je meer grip en wil je voor optimale wegligging in alle winterse temperaturen dan zijn winterbanden toch de beste keus. Rijden op dik laag sneeuw is ook voor all season banden niet weggelegd. Woon je in een gebied waar veel sneeuw valt dan is het niet onverstandig om een stel winterbanden aan te schaffen. Het rijden van schade heeft consequenties voor uw autoverzekering, schade rijden kan en heeft gevolgen voor uw premie en no-claim korting.

Kilometer vreter

Bent u een kilometer vreter en rijd u meer dan twintigduizend kilometer per jaar, dan is het voordeliger om een setje zomerbanden en een setje winterbanden aan te schaffen. All Season banden slijten namelijk sneller dan de overige twee soorten, hierdoor zou het economisch onaantrekkelijk zijn om enkel met all season banden te rijden.

Team Finande