Aanschafwaarderegeling en uw autoverzekering

Slecht wegdek en uw autoverzekering
februari 9, 2021
Alcohol en uw autoverzekering
februari 10, 2021

Aanschafwaarderegeling en uw autoverzekering

Steeds meer verzekeraars bieden de aanschafwaarderegeling aan bij verzekeringen. Hebt u de voornemen om een tweede hands auto te kopen of heeft u deze al gekocht, wel handig om het aanschafwaarderegeling mee te nemen in uw beoordeling bij het vergelijken van autoverzekering op prijs en voorwaarden.

Met de aanschafwaarderegeling krijg je namelijk bij total loss het aankoopbedrag van je auto terug. De auto moet wel de aankoopbon kunnen overhandigen en deze dient afgegeven zijn door een erkend garagebedrijf. De vergoeding is meestal het geval bij Beperkte casco en All risk verzekeringen, uiteraard gelden hiervoor aanvullende voorwaarden.

We proberen met de onderstaande simpel rekenvoorbeeld een en ander te verduidelijken:

We gaan in ons voorbeeld even vanuit dat je een tweedehands auto hebt gekocht en dat de auto twee jaar oud is. De aanschafwaarde bedraagt € 25.000,-. In de herfst rij je over een aquaplaning en raak je de macht over het stuur kwijt, je rij helaas de vangrails in. De auto is dermate beschadigd dat deze weggesleept moet worden naar de garage, daar blijft dat de wagen helaas total loss is. Omdat je in de tussentijd best veel kilometers hebt gemaakt is je auto nog maar €12.500 waard. Als je een autoverzekering hebt met aanschafwaarderegeling dan krijg je het totale aankoopbedrag van €25.000 terug. Heb je deze regeling niet, dan wordt enkel de dagwaarde van €12.500 vergoed.

Diversiteit in verzekeraars

Elke verzekeraar heeft zijn eigen voorwaarden en regelingen, lees goed na wat deze zijn en wat de dekking exact inhoud. De verschillen zijn meestal:

Geldigheidsperiode

De aanschafwaarderegeling heeft namelijk een beperkte geldigheid en is verbonden aan een maximum. Deze lopen uiteen van 1 jaar tot 3 jaar, kist u voor een dekking met twee jaar dan betekent dit dat deze na twee jaar verloopt.

Leeftijd van uw auto

Elke verzekeraars stelt haar eigen eisen aangaande de leeftijd als het gaat om aanschafwaarderegeling. Een tweedehands auto mag tot wel 6 jaar oud zijn om gebruik te mogen maken van deze regeling. Dit wordt duidelijk aangegeven door de verzekeraar.

De kosten

De prijs die je voor de auto betaald hebt speelt ook een rol, er zijn verzekeraars die een maximum stellen aan het aankoopbedrag. De ene verzekeraar accepteert een auto van €100.000 wel terwijl een ander weer een limit kan stellen van €50.000,-. Kijk dus goed hoe de dekking samengesteld word.

Erkende garage

Veel verzekeraars stellen eisen aan waar je de auto hebt gekocht, enkele stellen vast dat het gekocht moet zijn bij een erkende merkdealer terwijl een ander weer genoegen neemt met een BOVAG erkende garage.

Team Finande