5 tips om jaarlijks tientallen euro’s te besparen op je autoverzekering

Verplichte groene kaart en uw autoverzekering?
maart 15, 2021
Schadevrije jaren, wat zijn dat?
mei 16, 2021

5 tips om jaarlijks tientallen euro’s te besparen op je autoverzekering

Heb je een nieuwe auto gekocht of heb je de voornemen om een ander auto te kopen, dan moet je ook na gaan denken over je autoverzekering. Door goed te bedenken wat je precies wilt kan resulteren in een relatief goedkoper autoverzekering. Voordat u dus begint dien je te beoordelen welke dekking het beste bij je past en welke voorwaarden zijn voor u het belangrijkste. De hoogte van je premie is namelijk mede afhankelijk een aantal factoren. Hieronder geven in het kort weer welke zaken van invloed zijn op de hoogte van uw premie:

De gekozen dekking:

 • WA autoverzekering
 • WA Beperkt Casco autoverzekering
 • All Risk autoverzekering

Heb je een keuze gemaakt in de dekkingen, is het verstandig om na te denken of je aanvullende verzekeringen wilt afsluiten. De meest voorkomende aanvullende dekkingen zijn:

 • Schadeverzekering inzittenden
 • Rechtsbijstandverzekering verkeer
 • Verhaalrechtsbijstand
 • Rechtsbijstandverzekering voor motorrijtuigen
 • Verkeersrechtsbijstand verzekering

Elke dekking heeft zijn eigen voorwaarden en toepassingen, Op onze blog worden de aanvullende dekkingen uitvoerig behandeld. Lees gerust verder op onze blog.

Naast de bovenstaande dekkingen zijn ook nog een aantal andere zaken van invloed op uw premie, dat zijn onder andere:

 • de type van uw auto
 • de dagwaarde van uw auto
 • uw persoonlijke situatie maar vooral ook uw wensen
 • aantal schade vrije jaren
 • uw woonplaats

TIP 1 – Auto kopen die niet in het risico segment valt

Wil je exact weten welk auto’s in het risico segment vallen (de meeste autorijders weten welke dit zijn) dan is het verstandig om je verzekeraar te bellen. Over het algemeen zijn dure auto’s zoals Porsche en Ferrari de merken die in dit segment vallen. Maar ook een BMW of Mercedes kan in dit segment vallen. Derhalve kan je ook vanuit gaan dat de premie van deze auto’s aanzienlijk duurder zijn. Ook zal de verzekeraar aanvullende eisen hebben om de dekking te bieden. Denk aan alarm klasse III met een tracking systeem. Kies je een bescheidener auto, dan zal de premie ook lager zijn waarbij er wellicht geen aanvullende eisen verwacht worden.

Tip: voordat je overgaat tot koop van je nieuwe auto is het wellicht een goed idee om de autoverzekering te vergelijken. Ga naar onze vergelijker en vul je persoonlijke gegevens en de gegevens van je eventuele nieuwe auto in. Door de resultaten te beoordelen heb je gelijk een idee wat je nieuwe premie wordt en uiteraard of je auto ook enigszins in een risico groep valt.

 

TIP 2 – Eigen risico verhogen

Het verhogen van de eigen risico resulteert meestal in een verlaging van je premie op je autoverzekering. Deze begint meestal bij €150 en kan oplopen tot enkele honderden euro’s. Hoe hoger het gekozen eigen risico, des de lager de premie zal zijn.

Heb je schade en krijg je schadevergoeding, dan wordt het gekozen eigen risico in mindering gebracht op de uitkering. Stel je hebt recht op schadevergoeding van €1.500,- en je eigen risico is €300,- dan wordt er dus €1.200,- uitgekeerd. Dit is uiteraard van toepassing als de schade niet verhaalt kan worden en de schade door jezelf is veroorzaakt. Kan de schade verhaalt worden, dan wordt er geen eigen risico in rekening gebracht.

 

TIP 3 – Dubbele dekking

Veel voorkomende fout die een automobilist maakt is een dubbele dekking. Kijk goed na welke dekking je autoverzekering heeft. Soms komt het voor dat je pechhulp dekking hebt op je auto verzekering terwijl je misschien ook een ANWB pechhulp hebt. Dit zou betekenen dat je dubbele dekking hebt op dit dienst en dat zou dus overbodig zijn. Om kosten te besparen kan dus één van de twee opgezegd worden. Informeer bij je verzekeraar naar de voorwaarden.

 

TIP 4 – Combineren van diverse verzekeringen

Het combineren van diverse verzekeringen zoals de opstalverzekering, inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering bij één verzekeraar resulteert meestal in een hogere pakket korting. Heb je een 2de auto en is de autoverzekering ook inbegrepen in dit pakket, ook dat zal hoogstwaarschijnlijk resulteren in een goedkoper autoverzekering. Vraag dus goed na wat de voorwaarden zijn en wat de jaarlijkse pakketkorting oplevert. Dit kan jaarlijks enkele tientallen euro’s zijn.

 

TIP 5 – Minder autorijden

Bij het afsluiten van een autoverzekering moet u ook aangeven hoeveel kilometers per jaar u auto rijd. De premie is namelijk mede afhankelijk hieraan, de redenatie hierachter is hoe meer u auto rijd, hoe hoger de kans is op schade. Door minder auto te rijden kan er een besparing gerealiseerd worden op uw autoverzekering. Er zijn namelijk verzekeraars die hogere kortingen bieden als u onder een bepaald grens blijft. Is het mogelijk op openbaar vervoer te combineren met uw auto, dan kan dit resulteren in kostenbesparing. Wellicht overbodig om aan te geven maar hiermee is ook het milieu mee gebaat.

 

CONCLUSIE:

Bent je geïnteresseerd en wil je onze vergelijker uitproberen, neem gerust een kijkje op onze website autoverzekering vergelijken.  Online vergelijken kan lonend zijn en u jaarlijks tientallen euro’s besparen. Zoals in onze blog aangegeven, bekijk ook goed de voorwaarden van de verzekeraars. Is de getoonde aanbieding en de voorwaarden passend voor uw situatie. Dan kunt u deze met het knopje aanvragen dit omzetten op de website van de verzekeraar. De polis wordt meestal direct rechtstreeks via de verzekeraar naar u gemaild. Wij van Finande zitten dus hier niet tussen, het afsluiten doet u rechtstreeks bij de verzekeraar.

 

Team Finande